Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Tolkiens forfatterskap

Det hele startet da han i sin ungdom leste sagaen om Sigurd Fåvnesbane. Siden den gang forble han fascinert av norrøn mytologi og sagaer. Senere da han studerte finsk og leste Kalevala blandet han finsk med det språket han tidligere hadde lagt. Dette ble høy-alvisk (quenya = alvenes latin). Han hadde studert angelsaksisk kultur og språk, men de manglet noe, mytologien. Han gikk derfor igang med å skape en egen engelsk mytologi. Da han under 1. verdenskrig lå i skyttergravene, var han allerede igang med å skape Arda (verden) og Eru (Gud). Hendelsene la han til "Middle-Earth", Midgard - det norrøne navnet på verden. Han skrev etterhvert flere fortellinger til "de tapte fortellingers bok" som nå er i boka Silmarillion. Tittelen "de tapte fortellingers bok" henspeiler på den anglosaksiske kulturen som mistet sin mytologi og sagaer da normannerne erobret landet. Han brukte lang tid på å utarbeide boka, som er hans egentlige hjertebarn. Han jobbet mye samtidig og i 1917 fikk han og Edith sin første sønn. Senere kom de på rekke og rad, i 1924 ble Christopher Reuel født, og i 1925 fikk han jobb som professor i Anglosaksisk ved Oxford.

En gang i 1931 rettet han oppgaver for studenter og fikk med et blankt ark i en besvarelse. Her skrablet han ned "I et hull i bakken bodde det en hobbit". Han ante ikke hva en hobbit var, eller hvorfor han skrev det, men bestemte seg for å finne ut/opp hva en hobbit var. Det gikk tregt, han tegnet kart og brukte verdenen han hadde lagt i "de tapte fortellingers bok", men etterhvert gikk det fortere, og han fortalte om hobbiten Bilbo Lommelun til barna som godnatthistorie og skrev ned hva han hadde fortalt etterpå. Dessverre vokser barn fra godnatthistorier, og da Bilbo var kommet til dragen Smaugs hule, var ikke barna interessert i historier lenger.

Det er store muligheter for at Bilbo fortsatt hadde vært der, hvis det ikke hadde vært for at en student kom over historien, likte den godt, og viste den en i forlaget Allen & Unwin Ltd. Både forleggeren og forleggerens sønn elsket den og ba Tolkien fullføre verket. Det gikk unna på 1-2-3 og i 1937 kom boken. Før jul 1937 var 2. opplag ute.

Mens hobbiter var "in" ba forleggeren Tolkien om å skrive en oppfølger. Dette gikk tregt, blant annet på grunn av krigen som var en dyster tid for han, men i 1949 var boken, Ringenes Herre ferdig. Den ble ikke gitt ut før i 1954 fordi Tolkien ønsket at den skulle gis ut i ett, mens forlaget mente den var for stor, og burde utgis i delene. Tolkien byttet forlag, men kom tilbake til det samme gamle Allen & Unwin Ltd og de ble enige om å gi ut "Ringens Brorskap" og "To Tårn" først, og senere "Atter en konge" og tilleggene - i 1955. I tillegg fikk Tolkien halvparten av overskuddet til Ringenes herre - og med godt over 50 millioner solgte eksemplarer kan man trygt si at Tolkiene er en velstående familie den dag i dag.

Tolkiens hjertebarn Silmarillion, fikk han mindre og mindre tid til, på grunn av konas sykdomsproblemer, barn og barnebarn i tillegg til det at Silmarillion nå også måtte stemme overens med både Hobitten og Ringenes Herre. Det gikk smått framover, og han ba sønnen sin om å fullføre Silmarillion hvis han ikke fikk tid til det selv. Den 3. september 1973 døde Tolkien og Christopher Tolkien fullførte Silmarillion. Den ble gitt ut i 1977, fire år etter hans død. Senere skrev også Christopher bøker om første til tredje tideverv i Midgard.

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.