Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Hva påvirket Tolkien?

Tolkien var fra barnsben av veldig opptatt av norrøn mytologi (skandinavisk) og har brukt både den norrøne mytologien og Kalevala som "forbilder".
Han har mange likhetstrekk med for eksempel Voluspå og Kalevala - f.eks. mange like navn som det er i Voluspå, og en trollmann og en støpt gjenstand fra Kalevala. Han var også veldig glad i naturen. Han vokste opp i Sarehole og dette preget beskrivelsene i boka av blant annet Hobbitun og Hobsyssel. Jeg har tidligere nevnt at da Tolkien var i tenårene kom industrien til Sarehole og la seg som et "mørke" over landsbyen. Noe som ødela det fine landlige stedet.
Industrien ødela mange slike steder i England. Når Sauron prøver å dekke alt land i mørke, og til og med ta et slikt land som Hobsyssel som ligger langt fra alt (Sarehole lå langt vekk fra storbyer), kan man se paralellene til industrien og Sarehole.

Den første verdenskrig satt også spor etter seg. Tolkien var offiser under skyttergravskrigen, og merket hvordan båndene mellom offiser og menig ble styrket, og forskjellene ble visket ut. Når troppene beveget seg under første verdenskrig, gjorde de det om natta, og da så de ingenting. De beveget seg kun i mørket, mot alle lydene og lyset de ser av eksplosjoner. Noe lignenede er det Sam og Frodo opplever. Forholdet dem to imellom (se personer) og når de endelig kommer inn til Mordor er det mørkt, og de går bare mot lyden og lyset av lava i dommedagsberg.

JRR Tolkiens sønn, Christopher Tolkien, var i andre verdenskrig da han(JRR Tolkien) skrev mye av Ringenes Herre. Det er derfor nærliggende å tro at mye av historien kan relateres til denne store krigen. Vi kan se det blant annet på Gimli og Legolas sitt vennskap, over to raser som egentlig misliker hverandre, og får et livslangt vennskap. Dette er ubevisst eller bevisst at Tolkien viser at forskjellige mennesker kan komme overens selv om rasene de stammer fra generelt sett har noe imot hverandre, slik alver og dverger har.

Tolkien selv sier at han ikke ble påvirket av den store krigen (andre verdenskrig), av omgivelsene der han ble født og heller ikke av skyttergravsopplevelsene under første verdenskrig, og ikke heller har brukt noe som moral eller budskap. Det er klart han benekter slikt siden han skrev en episk fortelling. Men når du ser alle likhetene, og i tillegg ser den store forandringen i skrivemåte etter noen kapitler, hvor den forandres fra barnebokaktig (lik Hobbiten) til mer dyster, er det vanskelig å ikke tro at han ble noe påvirket av spesielt andre verdenskrig.

Man kan også se at han har blitt noe påvirket av kristendommen. Han var jo selv en meget kristen mann, og ubevisst eller bevisst har det skint noe igjennom. I fortellingene er det en skaper, englevesener (Ainur), en kommer tilbake fra døden og redder jorda (Gandalf) og en god del mer. Så alt i alt er Tolkien blitt påvirket av mye, men ikke alt er like gjennomskinnende.

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.