Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Tolkiens liv

Den 3. januar hvert år feirer folk verden rundt fødselsdagen til forfatteren John Ronald Reuel Tolkien, forfatteren av verdens mest solgte skjønnlitterære bok, Ringenes Herre.

Historien begynner imidlertid i 1891 da Mabel Suffield reiste til Sør-Afrika hvor hennes trolovede, Arthur Tolkien befant seg. Arthur ville tjene penger på diamantindustrien i Sør-Afrika, og gjorde det, derfor kom Mabel sørover. De giftet seg, og 3. januar neste år (1892) ble altså John Ronald Reuel Tolkien født. Mabel trivdes lite i ørkenen hvor de bodde, og John tålte det faktisk ikke, så de flyttet til Cape Town og videre tilbake til England. I 1896 døde Arthur Tolkien, og kort tid etter døde også bestefaren til John.
Dette førte til at John mistet nesten all kontakt med Tolkienfamilien, men ble desto mer knyttet til Suffieldene; "Selv om jeg er en Tolkien i navnet, er jeg en Suffield når det gjelder smak, evner og oppdragelse", har Tolkien selv uttalt. Mabel bosatte seg i Sarehole sammen sine to sønner (Hilary Arthur Reuel ble født i 1894). Sarhole er en idyllisk liten landsby som ligner mye på beskrivelsene av Hobbitun.

Mens de bodde i Sarehole ble Mabel katolikk. Hun ble fryst ut fra familien, og fikk derfor ikke noe økonomisk støtte fra familien. Hun lærte opp begge sønnene i katolisismen. I 1900 begynte Tolkien på den beste latinskolen i Birmingham, en av Tolkienonklene betalte skolepengene. De flyttet mye rundt og det endte med at i 1902 begynte John på en katolsk latinskole som var nærmeste nabo. Den var dårligere enn den forrige skolen og Mabel tok han ut av skolen og underviste selv, han var ble så flink at han neste år fikk stipend på den beste skolen igjen og begynte på den igjen. Har begynte han med gresk, og fant fikk fort en kjærlighet til språk.

I 1904 døde Mabel og presten i naboskolen ble formynder for guttene. I 1904 begynte Tolkien med latin og han byttet interesse fra å være interessert i språk, til hvorfor språkene var slik de var - blant annet angelsaksisk. Han lærte seg selv flere språk og kunne nå gresk, latin, angelsaksisk og noe gammelnorsk - i en alder av 13 år. Han lagde egene språk selv, som Nevbosh(Nytull) av ord fra forskjellige språk. Etterhvert som han ble eldre lagde han egne ord også. Han ble etterhvert forelsket i Edith Bratt og mistet
noe av interessen for studiene av den grunn. I 1910 kom han inn på Oxford og studerte språk, blant annet finsk der, og oppdaget det finske sagnet Kalevala der som senere ble en inspirasjon. Han fikk en nesten feilfri eksamen. I 1916 giftet han seg med nevnte Edith. Samme år deltok han i slaget ved Somme, og ble sendt hjem igjen med skyttergravsfeber. På denne tiden spant tanker om å konstruere en egen Engelsk mytologi rundt i Tolkiens hode.

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.